Fumatul te poate ucide! Cei mai multi oameni stiu asta.

Dar stii ca, chiar daca nu fumezi, expunerea la fumul de pasiv are aceleasi efecte?

Fumatul pasiv este fumul care provine dintr-o tigara sau trabuc aprins, precum si fumul care este insuflat in aer de fumatori. Poate umple rapid aerul intr-o masina, in casa, in restaurant sau in orice alt loc unde va puteti gandi.

Atunci cand nefumatorii inhaleaza involuntar fum din aer, se numeste fumat pasiv si este considerat foarte daunator sanatatii.

De fapt, expunerea la fumatul pasiv contribuie la aproximativ 41.000 de decese in randul adultilor si la 400 de decese infantile in fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Fumatul pasiv este puternic otravitor, care contine peste 4.000 de substante chimice, inclusiv benzopiran, formaldehida, cianura de hidrogen si amoniac.

Atunci cand un copil sau un adult care nu fumeaza este expus la substantele chimice toxice, el poate suferi de diverse probleme de sanatate.

Iata cateva dintre efectele negative ale fumului pasiv:

1.Infectii pulmonare

Oamenii, in special copiii mici, care sunt expusi la fumatul pasiv, prezinta un risc mai mare de a suferi de infectii pulmonare, cum ar fi bronsita cronica si pneumonie.

2. Cancer pulmonary

Multe substante chimice din tigari pot provoca leziuni ale ADN-ului dvs., inclusiv gene-cheie care protejeaza impotriva cancerului.

3. Astm

Orice fel de fum va poate irita plamanii, mai ales daca aveti astm. De fapt, fumul este un declansator bine cunoscut al astmului, pe care trebuie sa-l evitati pentru a preveni atacurile de astm.

4. Boala cardiacaAtat fumatorii activi cat si cei pasivi au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

5. Imunitate slaba

Expunerea la fumatul pasiv este, de asemenea, proasta pentru sistemul imunitar. Chimicalele toxice pot provoca dezastre asupra sistemului imunitar prin suprimarea celulelor imune.

6. Imbatranirea prematura a pielii

Fumul de tigara provoaca inflamatie atat pentru fumator, cat si pentru oricine din jurul fumatorului. De asemenea, declanseaza distrugerea radicalilor liberi si afecteaza membranele celulare ale pielii, ceea ce, la randul lor, pot provoca imbatranirea.